O noua editie a standardului pentru siguranta alimentara

Mentinerea sigurantei alimentelor din momentul productiei si pana in momentul consumarii acestora prin asigurarea practicilor de igiena si a trasabilitatii la fiecare pas al lantului de aprovizionare, sunt sarcini esentiale pentru toti operatorii din industria alimentara.
Standardul ISO 22000:2018, adoptat ca standard roman SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar, stabileste cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor.
Acest standard defineste pasii pe care o organizatie trebuie sa ii urmeze pentru a-si demonstra capacitatea de a controla pericolele legate de siguranta alimentara si de a se asigura ca alimentele sunt sigure pentru consum.
SR EN ISO 22000 permite organizatiilor sa puna in aplicare un sistem de management al sigurantei alimentelor, care sa le ajute sa-si imbunatateasca performanta generala in ceea ce priveste siguranta alimentara.

Utilizarea acestui standard poate aduce beneficii, cum sunt:
• Abilitatea de a furniza catre urmatoarea veriga a lantului alimentar produse si servicii sigure si care indeplinesc cerintele de reglementare; aceasta aduce dupa sine cresterea increderii clientilor si a altor parti interesate si diminuarea pierderilor generate de problemele de siguranta alimentara;
• Imbunatatirea gestionarii riscurilor de siguranta alimentara care pot aparea in procesele alimentare;
• Asigurarea unui control adecvat in toate etapele lantului de aprovizionare cu alimente pentru a preveni introducerea pericolelor legate de siguranta alimentara;
• Comunicarea eficienta cu clientii si celelalte parti interesate de-a lungul lantului alimentar.

Standardul se aplica oricarei organizatii din lantul alimentar: de la producatorii de furaje si producatorii primari, pana la producatorii de alimente, procesatorii, operatorii de transport si depozitare, de la magazinele de vanzare cu amanuntul, pana la restaurante sau chioscuri stradale. Nu sunt excluse nici organizatiile producatoare de hrana pentru animale, culegatorii de plante salbatice, vanatorii, pescarii, fermierii, producatorii de ingrediente, si organizatiile care furnizeaza servicii alimentare, servicii de catering, servicii de curatenie si dezinfectare, servicii de transport, depozitare si distributie, furnizorii de echipamente, de produse de curatenie si de dezinfectare, de materiale de ambalare si alte materiale care intra in contact cu alimentele.
Standardul include conceptul de abordare pe baza de proces (cu ciclul PDCA) care permite organizatiei sa-si planifice procesele si interactiunile lor, sa se asigure ca procesele sale sunt gestionate corect si au alocate resurse adecvate si ca oportunitatile de imbunatatire sunt determinate si se actioneaza in consecinta.
De asemenea, noul concept privind gandirea pe baza de risc permite organizatiei sa determine factorii care ar putea cauza abaterea proceselor si a sistemului de management al sigurantei alimentelor de la rezultatele planificate si sa puna in practica controale pentru a preveni sau minimiza efectele negative.
Suplimentar, acest document se bazeaza pe principiile care sunt comune standardelor ISO privind sistemele de management si anume: orientarea catre client, leadership-ul, angajamentul personalului, abordarea pe baza de proces, imbunatatirea, luarea deciziilor pe baza de dovezi, managementul relatiilor.

Standardul cuprinde cerintele specifice unui sistem de management al sigurantei alimentelor (SMSA), pentru a permite oricarei organizatii care este direct sau indirect implicata in lantul alimentar:
1. sa planifice, sa implementeze, sa opereze, sa mentina si sa actualizeze un SMSA care furnizeaza produse si servicii care sunt sigure, in conformitate cu utilizarea preconizata a acestora;
2. sa demonstreze conformitatea cu cerintele legale si de reglementare aplicabile, privind siguranta alimentelor,
3. sa evalueze si sa estimeze cerintele convenite de comun acord cu clientii in privinta sigurantei alimentelor si sa demonstreze conformitatea cu acestea;
4. sa comunice eficace partilor interesate relevante din lantul alimentar problemele privind siguranta alimentelor;
5. sa se asigure ca organizatia se conformeaza politicii sale declarate de siguranta a alimentelor;
6. sa demonstreze conformitatea partilor interesate relevante;
7. sa urmareasca certificarea sau inregistrarea unui SMSA propriu de catre o organizatie externa, sau sa faca o autoevaluare sau autodeclarare a conformitatii cu acest document.
Toate cerintele acestui document sunt generice si sunt destinate sa fie aplicabile tuturor organizatiilor din lantul alimentar, indiferent de marime si complexitate.
(www.asro.ro)
Centrul Zonal de Informare si Vanzare in domeniul standardelor din cadrul CCI Maramures¬, va poate pune la dispozitie acest standard in limba romana SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar la pretul de 147,04 (TVA inclus). Informatii suplimentare si inscrieri la sediul CCI Maramures, la telefon 0262 221510, 0770-842678, fax 0262 225794, email cci_mm@ccimm.ro sau accesati www.ccimm.ro. Persoana de contact: Mihail Marasescu.