Digitalizarea sectorului public si modernizarea administratiei fiscale reprezinta o preocupare din ce in ce mai semnificativa in ultima perioada, preocupare sustinuta si de criza economica generată de pandemia de Covid-19. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, este de părere că deficitul bugetar de aproximativ 10% inregistrat de tara noastra semnalează o problema foarte serioasa, care impune masuri de reglare.

Diminuarea cheltuielilor bugetare, impunerea de noi taxe si impozite, respectiv cresterea gradului de colectare a veniturilor ar putea fi principalele mijloace prin care statul să intervină în această directie. ”Cum primele doua masuri e foarte putin probabil sa cunoasca modificari importante in aceasta perioada de criza, lucru justificat de altfel si de teoria economica, una dintre cele mai importante mijloace de reglare bugetara ramane cresterea gradului de colectare. Potrivit ultimelor studii realizate de Comisia Europeana, Romania se afla pe ultimul loc la digitalizare si la colectarea de TVA. Gap-ul de TVA al Romaniei – respectiv diferenta dintre ce incaseaza statul din TVA si ce ar trebui sa incaseze raportat la dimensiunea economiei – a fost, in 2019, de aproximativ 33,4%. In conditiile in care TVA reprezinta a doua cea mai importanta sursa de venit a bugetului general consolidat, dupa contributiile de asigurari sociale, diminuarea Gap-ului si cresterea gradului de colectare a TVA devine prioritara”, susține președintele CCI Maramureș.

Digitalizarea sectorului public – soluție pentru reducerea pierderilor ?

Conform Directivei Europene Nr. 55 din 2014, toate entitatile publice din UE trebuie sa poata primi si prelucra facturi electronice conform standardului European privind facturarea electronica. Tara noastra avea obligatia de a se alinia la aceasta Directiva pana in aprilie 2019, lucru care din pacate nu s-a intamplat, motiv pentru care UE a mai acordat o prelungire Romaniei.

”Pandemia de Covid-19 a contribuit oarecum la pasuirea acordata tarii noastre. Transpunerea Directivei va reprezenta primul pas catre un mediu digitalizat si va contribui la o mai bună transparenta a sectorului public. Cresterea colectarii si digitalizarea ca masuri de reducere a deficitului bugetar reprezinta de altfel si una dintre cele mai importante actiuni necesare, identificate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si prezentate premierului Cîțu la ultima intalnire cu acesta. Referitor la digitalizarea proceselor in mediul antreprenorial, lucru foarte important de altfel in ceea ce priveste competitivitatea economica, ultimele analize prezinta rezultate dezamagitoare. Astfel, mai mult de 80% dintre aplicantii la ajutorul de stat prin Masura 3 (granturi pentru investitii) mizeaza intr-o foarte mica masura pe echipamente noi sau echipamente pentru digitalizare, optand in schimb pentru achizitii imobiliare (spatii de birouri, hale industriale, s.a.m.d.,) , toate acestea in conditiile in care digitalizarea ar trebui sa reprezinte o prioritate si pentru mediul privat. In concluzie, impunerea unui ritm accelerat in ceea ce priveste digitalizarea sectorului public dar si cresterea gradului de tehnologizare in mediul privat raman, în opinia mea, doua dintre cele mai actuale masuri de depasire a crizei si de adaptare la noile conditii economice”, mai este de părere președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș.