Camera de Comerț și Industrie Maramureș și Consiliul Județean Maramureș împreună cu Primăria Municipiului Baia Mare au demarat azi seria întâlnirilor cu reprezentanți ai comunității de business, în contextul consultării mediului de afaceri local afectat de efectele negative generate de pandemia de coronavirus.

O prima întâlnire în acest sens, inițiată de CCI Maramureș si CJ Maramureș, s-a desfășurat azi, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a răspândirii COVID-19. Camera de Comerț și Industrie Maramureș a fost reprezentată la această întrunire de președintele Florentin-Nicolae Tuș, Consiliul Județean Maramureș de președintele Gabriel-Valer Zetea, iar Municipiul Baia Mare de viceprimarul Noemi Vida.

În cadrul discuțiilor, Florentin-Nicolae Tuș a mulțumit autorităților publice pentru că au dat curs acestei inițiative dar și mediului de afaceri interesat de un dialog cât mai eficient cu factorii de decizie din județ. De asemenea, președintele CCI MM a mai prezentat planul de măsuri înaintat Guvernului de Camera de Comerț și Industrie a României și Camerele de Comerț și Industrie Județene, măsuri care pot sprijini, în mod eficient, limitarea pierderilor suferite de comunitatea de afaceri și care vor avea menirea de a reconsolida afacerile românești, atât pe durata stării de urgență, cât și după finalizarea acesteia.

Suntem prezenți aici, astăzi, pentru că avem încredere în deschiderea și suportul administrației publice județene în promovarea unor măsuri necesare pentru revitalizarea economiei locale după starea de urgență. Știm că anumite atribuții locale sunt limitate, în ceea ce privește poate modificarea Codului Fiscal, însă am propus întâlnirea de azi pentru ca să aflăm direct de la agenții economici cu ce probleme directe se confruntă și ce măsuri complexe și stimulative pentru mediul economic local s-ar putea lua”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, în deschiderea întâlnirii de azi cu autoritățile publice și mediul de afaceri, desfășurată la sediul Consiliului Județean Maramureș.

La rândul său, șeful administrației județene, Gabriel-Valer Zetea, a precizat: “Vă mulțumesc pentru prezența astăzi aici și vreau să vă spun că doresc să dăm un semnal că, economic nu e cazul de o relaxare ci de o mobilizare maximă pentru dinamizarea activității economice în județul Maramureș, altfel va fi foarte dificil să mai ajungem unde am fost. Suntem primii interesați să sprijinim funcționarea firmele din județ cu cei mai mulți angajați. Măsurile economice care s-au luat până acum sunt foarte puține și uneori bulibășite. Există două tipuri de măsuri ce se pot lua, unele la nivel guvernamental pe care noi încercăm să le transmitem din mediul de afaceri și să le influențăm ca atare și cu ajutorul Camerei de Comerț, dar și măsuri locale pe care le putem lua noi. Aș vrea să ne transmiteți care sunt în opinia dvs. măsurile care trebuie luate în Maramureș odată cu instalarea stării de alertă, măsuri pe care noi aici le putem lua și să vă ajute pe dvs. ca antreprenori.

Despre propunerile de măsuri ce sunt imperios necesare a fi luate pentru susținerea firmelor care au înregistrat scăderi semnificative pe perioada epidemiei au vorbit oameni de afaceri din domeniul industrial: dna. Pamela Pop – director general al firmei EATON Electroproducție SRL, dl. Mircea Coza – manager COZMIRCOM S.A., dl. Nicolae Dăscălescu – TECHNOCAD S.A., dl. Gabriel Răducu Pop – Compania Antrepriza Montaj Instalații S.A. (AMISA) și dna. Angela Buculei – EPUROM S.A.

Oricât dorim noi să ajutăm fiindcă avem firme mari, e timpul să ne gândim că trebuie să producem cât de repede. Fiindcă dacă nu producem, nu știm unde o să ajungem. Pe plan local, nu am avut niciodată probleme cu autoritățile locale, însă astăzi nu se poate face nimic în economia din plan local, fiindcă nu se știe ce măsuri se vor lua pe plan național. Nu avem o predictibilitate a măsurilor ce se vor lua. Și eu m-am înscris pe siteul IMMInvest, fac pariu că nu se vor finanța mai multe de 20% la ce criterii sunt acolo”, a atras atenția Mircea Coza, manager general COZMIRCOM S.A.

Dacă acum asistăm la teama de a merge la muncă din cauza pandemiei, în viitor vom asista la lipsa locurilor de muncă. Vor exista, din păcate, situații în care ambii soți din familie sunt în situația de risc maxim de a rămâne fără loc de muncă și fără venit. Poate ar fi bine ca fiecare firmă care știe că a pierdut personal să facă o raportare a numărului și în paralel să încercăm să creăm un fond de solidaritate pe care să-l dăm înspre familii care sunt în aceste situații extreme și nu se mai pot întreține”, a susținut Nicolae Dăscălescu, directorul general al firmei TECHNOCAD S.A.

“Am redus activitatea voit, fiindcă și fabricile din Germania au făcut-o, nu că nu avem comenzi. Noi credem că în plan județean ar trebui să spunem un NU hotărât unei relaxări economice, fiindcă odată ce economia o ia în jos nu știu cum vom reuși să ne mai ridicăm”, a subliniat Pamela Pop, directorul general al firmei EATON din Sîrbi-Fărcașa.

În urma acestei prime întâlniri, s-au conturat patru inițiative publice ce vor fi promovate la nivelul administrației județene în parteneriat cu mediul de afaceri și Camera de Comerț și Industrie Maramureș:

1. analizarea modalității de înființarea a unui „Fond de solidaritate” pentru familiile lovite de șomaj în urma pandemiei Covid-19;

2. promovare și sprijin pentru producătorii locali de produse tradiționale;

3. deschiderea unei corespondențe oficiale către Parlamentul României și Guvern în care să fie prezentate inițiativele și măsurile propuse de mediul economic pentru susținerea economiei românești și a sistemului de sănătate;

4. stabilirea pe perioada stării de alertă a unor măsuri de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru protejarea sănătății angajaților din firmele locale.

Întâlnirile de audiență publică și consultare organizate ca urmare a inițiativei comune a Camerei de Comerț și Indistrie Maramureș și a Consiliului Județean Maramureș vor continua săptămâna viitoare, de această dată cu reprezentanți ai domeniului HoReCa.